tirsdag den 13. november 2012

Koldhævede øl boller

To af mine venner brygger selv deres øl og det korn (mask), der bliver tilovers, er fantastisk til at lave boller af. Og så mætter de helt vildt, uden at virke tunge og bastante. Skønne madpakke boller. Tak til Preben.

ca. 30 stk.

4 dl mask
2 dl nisseøl
20 g gær
8 dl lunkent vand
3 ts salt
2 spsk honning
ca. 1,8 kg mel
lidt smeltet smør eller cremefraiche til pensling

Halvdelen af masken kommes i en blender sammen med nisseøllet og blendes. Resten af masken kommes i en stor skål og overhældes med næsten kogt vand. Det blendede mask og nisseøl kommes i sammen med salt og honning. Check temperaturen med en finger. Det skal være lunkent før gæren smuldres i. Når gæren så er smuldret i og er blevet opløst tilsættes melet lidt efter lidt. Der æltes grundigt med én hånd på kanten af skålen og den anden nede i skålen. Mærk dig frem med melet. Dejen skal være en sammenhængende fast masse, der "trækker tråde" (Det er glutentråde. Du genkender det når du ser det.), men må ikke være tør.

Dejen dækkes nu med et fugtigt viskestykke og stilles på køl natten over. Faktisk kan den holde sig op til 5 dage i køleskabet, så du kan bage bollerne, når det passer dig. To timer før du vil servere dem, tager du dejen ud af køleskabet og med en ske sætter du bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir (Der bliver to bageplader fulde). Her efterhæver de under et viskestykke i 1½ time inden de pensles og bages i en forvarmet varmluftsovn i 2 etager ved 200 grader i 20-25 min.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar